czwartek, 18 lipca 2024

W domku po Babci 🌾🌺🌻🌼

 Cześć!

Ostatnio spędzam trochę czasu na wsi, w domku po Babci. To zawsze był mój azyl ❤. Dom ten nie jest zamieszkiwany przez cały rok, ale latem gdy jest ciepło niczego w nim nie brakuje, więc jest to fajny letniskowy domek w tym momencie i wiele osób z naszej rodziny lubi sobie tu latem przyjechać i odpocząć. 

Przedstawiam trochę kadrów ze spacerów:


Trochę kwiatów ogrodowych, ale wiele już przekwitło:


Lokalne widoczki:


Oczywiście moje eksperymentowanie w wielu dziedzinach 😊. Zrobiłam fermentowany napój z chabrów,  który smakuje praktycznie jak gazowana oranżada, a jest zdrowy i odżywczy, fajnie gasi pragnienie i nie jest szkodliwy jak napoje gazowane kupowane w sklepach. Koszty minimalne 😁. Używam też bluszczyku kurdybanku do gotowania zup, podagrycznika na sałatkę. Uczę się rozpoznawać jadalne dzikie rośliny 😊 


Poznaję smaki jadalnych kwiatów - bardzo smakuje mi nasturcja - ma smak rzodkiewki 😋


Cisza, spokój, slow life to jest to co jest potrzebne do powrotu do równowagi, a tego każdemu z nas czasem potrzeba! Oby każdy miał takie miejsce gdzie może naładować baterie 🙂❤.

Życzę Wam udanego lata i dobrego nastroju! 🌞🌻🍒🍓🍇🍏🍐

Margotka.


4 komentarze:

  1. Cudowne miejsce, domek po babci czas wspomnień a otoczenie cudowne, można się wyciszyć pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy też taki dom
    Myślę,.że to dobry sposób na "wyciszenie" taki odpoczynek w domu pełnym wspomnień
    O nasturcji wiedziałam, że jest jadalną ale o napoju z chabrów nie. Miłego wypoczynku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oranżada z chabrów? pierwsze słyszę, szkoda że nie mam tych kwiatów bo lubię takie nowinki:) nasturcję uwielbiam, a słyszałaś że jej nasiona można zaprawiać i są nazywane "polskimi kaparami"? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chabry zbierałam w polu, ale już większość przekwitła, pozatym ostatnio żniwa były, więc wszystko skoszone. Kukurydza się ostała ☺. A o polskich kaparach słyszałam, tylko nie wiedziałam, że to nasiona nasturcji, dobrze wiedzieć. Spróbowałabym je kiedyś ukisic, bo zalewy octowe średnio mi wchodzą, chociaż zależy. Dziękuję za podzielenie się wiedzą 🙂 zawsze to człowiek bogatszy 😊🤗

      Usuń